11 mai 2022

DREPTUL DE A NU PROMOVA

Între subiectiv și obiectiv aleg să fiu normal și abia apoi să strâng premise, înjurături, mâncărimi de piele și alte ipoteze ce-mi fac concluziile să fie albe, pure și nici pe departe roz. Tabloul pe care încerc să-l construiesc nu aparține nimănui, nu e de vânzare, dar nici pentru o banală expoziție, e pentru cel care încearcă să răspundă la o banală întrebare: de ce?

De ce ”mama dracului” nu poate promova ”U”, era o întrebare ce-am auzit-o venită de la un suporter (n.n. venit din Jibou și are cam 60-62 de ani din estimarea mea) al ”Șepcilor Roșii”. Un ins fain, un ardelean cu simțul umorului peste medie și acoperit de o realitate crudă. În pauza meciului (ce meci?) îmi spunea cu umor: ”no, f...i Noe, am fumat un pachet de țigări în repriza asta (n.n repriza întâi)”. Nici n-am îndrăznit să zâmbesc și am început să-mi derulez un film în care scenariul îmi aparține. Îmi pare rău că nu l-am întrebat pe ”bunul om din Jibou” cum îl strigă oamenii și Dumnezeu. Eram trist și acoperit de scenariu.

De ce?

Cam de ceva vreme echipa de fotbal, dar și clubul ”Universitatea” Cluj joacă într-un film mut în ciuda digitalizării și a lumii virtuale. ”U” este simbol și Idee, abia apoi își desface aripile și zboară peste arene, parcuri și ape.

De ce?

Doar un nebun poate să tacă și să spună (ciudată combinație, așa-i?) negândite propoziții și regretabile sfaturi.  ”Bunul om din Jibou” privea peste tot, vedea prin ”mânjii” ce n-au avut și nici n-o să aibă, din păcate, șansa de a înțelege ce înseamnă ”Peluza U”. ”Peluza U” nu este doar ”bucata de arc de cerc (peste timp) din spatele porții, ”Peluza U” înseamnă tot ce poate să cuprindă cu mintea un om într-o viață de un secol și ceva și încă pe atât.

De ce?

”Mânjii” trimiși de nevinovatul antrenor într-o bătălie surdă sînt și rămân anonimi cu... nume. Alături de ”bunul om din Jibou” am înțeles că avem dreptul... de a NU promova. Am înțeles că am construit totul să NU promovăm. Așa că avem dreptul de a NU promova.

De ce?

Pentru că unii nu vor? Nu privesc dincolo de mine, pentru că e uriaș butucul din curtea mea. Acest butuc e nemișcat de ani, de timp și de-a pururea. Butucul din curtea mea are și așchii, are ciuperci și mucegai. Tudor Arghezi m-ar pălmui că nu ”rostesc prin scris” despre mizerabili un simplu ”butuci de mucigai” și abia apoi să întind câteva versuri dintr-o poezie uneori nemeritat uitată:

”... pe întuneric, în singurătate,

Cu puterile neajutate,

Nici de taurul, nici de leul, nici de vulturul,

Care au lucrat împrejurul

Lui Luca, lui Marcu, și lui Ioan...”

De ce?

La ”U” se apropie un (nou) cutremur, dar nu-n ”Peluza U”!

La ”U” se apropie un (nou) început, dar nu-n ”Peluza U”!

De ce?

”Bunul om din Jibou” mă întreabă de vinovați, dintr-o dată tresar și mă simt înghesuit ”la bară” cu mâna mea, a ta sau altcuiva, pe o biblie sigilată cu lacăte... deschise. Jur că spun Adevărul imaginar și nu cel Real. Mi-e teamă de adevăr. Cum să-i spun prostului că-i prost? Ce va spune mama proștilor, negravidă fiind (încă)? Mama lor tace și naște. Mama ”Peluzei U” este doar iubită. Mama proștilor este... penetrată.

De ce?

Peste arenă zboară păsările și diferite duhuri. Duhurile mă sperie. ”Partidul nu ne vrea” zboară peste tot și toate. Cine-i partidul? Care partid? N-ai folosit  ”butucul” stimate... duh? Cât de mult doare un câmp nesecerat...

De ce?.

La ”U” (echipa de fotbal deocamdată) e o altă lume, chiar dacă sunt puține elemente pure. Nu alerg să scriu despre mercenari. Ce să-i spun unui ”mânz”? Că poate lovi mingea și cu ”exteriorul”? Să-i spun antrenorului că pentru a învinge ești obligat SĂ MARCHEZI?

De ce?

”U” are dreptul de a NU promova pentru că asta și-a propus. Numirile de-a lungul vremii e mărturia perfectă. Să-i spun prostului că-i prost? La ce folos repetiția asta în text?

”Peluza U” uneori e păcălită. Mici șobolani o folosesc spre exercitarea lor, ba economică, ba politică sau... chiar nu contează.

O mică ipoteză. ”U” promovează (mai sînt șanse), ”mânjii” tot la nevaloroși rămân, antrenorul cu nimic în plus, dar atenție, butucul e tot acolo. În curtea lui ”U”!

Numiți ipocriți, slugi, lași și hoți. Rugăminte: nu distrugeți ”Peluza U”!

Mulțumesc ”bunule om din Jibou” pentru victoria de aseară”!

”Dă-mi Doamne victorie,

Ajută-mă să-mi înving dușmanii,

Pielea de pe mine,

Marginea, orele, anii”

(Nichita Sănescu, Rugare)

Când toți vor înțelege că ”U” este și rămâne o IDEE, când simți că totul este numai limba română și steag, abia atunci cercul este închis și ”mânjii” sunt identici cu ”Peluza U”, în rest totul e ca o piesă de teatru cu ”actori grăbiți” și... ”săli pline”!

Vă salută un om din... peluză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ALIANȚA RUPTĂ-N CUR

Nu simt nevoia de nicio introducere pentru acest nepamflet, dar simt nevoia de a spune (și scrie) că nu sunt prost. Sau doar așa cred? În co...