19 ianuarie 2022

SuPORT ÎN ROMÂNIA

 ”... sportul nu este este o prioritate pentru politicienii din România...” așa îmi spunea cu ceva vreme în urmă omul ce m-a marcat pentru tot restul vieții: Ivan Patzaichin. Astăzi, el zboară peste ape și îi arată Cerului cum se deschid brațele Deltei Dunării și cuprind cu o îmbrățișare toată frumusețea, ascunsă uneori de stuf, alteori de aripile egretelor, întâlnirea ei cu marea.

Am deschis această poveste cu un adevăr, iar ”minciunile” ce vor urma le las să curgă spre ”Dunărea albastră”...

Sport în România? Da! La prima vedere pare un titlu plagiat de la o revistă de sport ce-și caută... abonamente cu ”responsabilitate”. Nu intru în amănunte că devin ”mincinos” și n-am chef de adevăruri postmoderne. E frecție cu nejuisare jurnalistică.

Sport în România? Da! Pentru că avem campioni și cam o jumătate de milion de copii bolnavi de diabet. Campionii vin și pleacă, copiii rămân... bolnavi. Părinții aleargă (sâc) spre dascăli implorând să nu existe note la educație fizică. ”Ne strică media”, adică cum ”ne”? Poate ”le” strică media, dar asta-i la altă oră (n.n. limba română)

Sport în România? Da! Avem săli de sport construite la pariu. Eu dau ”merțanul” tu faci ”sălile”, parcă așa era trocul marilor investiții. Unele au ”căzut”, altele mai respiră, noroc cu ATI-ul unor ”oameni de sport” (ciudată și neinspirată expresie), ei provoacă sălile la respirație prin tratament clasice și naturiste. Umanitate. (n.n. se poate administra fără prescripția oamenilor politici)

Sport în România? Da! Pentru că sunt câțiva ”nebuni” ce nu vor să cedeze! Nu-i nominalizez. Pe unii îi cunosc, de unii am citit și de alții s-a povestit, dar ei sînt puțini.

Sport în România? Da! Pentru că mai este... arhivă.

Sport în România? Da... de unde.

Zilele trecute ”șăful de la sport”, cetățeanul român de origine maghiară (asta spre președintele de partid ce l-a nominalizat) aruncă cu banii exact acolo unde politicul nu-și bagă coada, ci mâna. Manager din tată-n fiu, mister (chestia aia din dex în care ești nedescoperit, taină chiar ajungând la enigmă) Novak dăruiește diridai viitorului. ”Mincinosul ” din mine aruncă cu o dilemă peste expresia ”dacă dai de ce dai, dacă  nu dai de ce nu dai, nici cum nu e bine” și lovit în plină figură sângele curge în sens invers acelor de ceasornic. ”Șăful de la fotbal” a jucat la sigur. A decartat o carte (știe el care) și s-a trezit cu un AS de treflă negândit la primul... mandat. Acum fiind la al doilea mandat capacitatea lui de, dar mai bine nu scriu ci copiez (pentru că e la modă) cuvintele grăite de mihai stoichiță (e jenant dar asta știe să facă cel mai bine și chiar e apreciat) cu ceva vreme în urmă. Atenție!

Plagiatura: ”... haideți să vă spun un lucru în premieră, nu am spus-o la nimeni până acum. Știți că Burleanu (n.n. cel care nu este omul nimănui, dar a tuturor) e cel mai bun administrator sportiv din lume, sub 40 de ani? (oare de ce mă întreabă acest individ și nu îmi spune o... certitudine. Poate vrea o aprobare de mai... sus). Are diplomă (să mori tu) pe treaba asta. Sunt chestii de necontestat, nu a luat toate acele diplome pe genunchi, în România. Sunt recunoscute pe plan internațional...” (asta a fost prin 2018)

intervenție obligatorie: Rareș Bogdan are de învățat. Sau nu?

Sport în România? Da! Pregătește pentru glorioasele strategii propuse de mister Novak. Duduiul de la metese scuipă siguranță pentru succesul la... viitoarele alegeri, dar nu în sport. În ultimele trei decenii, fără nici o excepție, același limbaj de siguranță cu gust de rahat... turcesc sau grecesc. Nu, grecesc, că-i mai bun.

Plagiatura: ”…este un pas important în reclădirea relației instituționale, dar mai ales o investiție în viitor. În toate ramurile și disciplinele sportive trebuie construită baza de selecție, iar fotbalul este unul dintre sporturile iubite, importante, în care România a avut rezultate notabile multă vreme și pentru care există un mare potențial….” (eduard novak, pagina de facebook)

Adică ce vrei să spui că ” în toate ramurile și disciplinele sportive trebuie construită baza de selecție” n-a fost agitare și diridai plasați? N-a fost ”selecție” până acum? Hop. Dintr-o dată ești și vizionar. ”… există potential”. Prietene ești ”șăf la sport” nu la Bilioteca Națională. În sport se aleargă, se aruncă nu e nevoie de program artistic închinat conducătorilor. Era mai bine ”în trecut” pentru că era unul, acum sunt mai mulți și… alternează. Zic.

Sport în România? Da! Duduiule Novak îți apreciez echipa de consilieri. Apropo, chiar și tu poți să-ți fii propriul consilier. Cum? Prin concurs. Îți pui câteva întrebări iar dacă ai bifat mai mult de jumate (corect e jumătate, dar mi-e teamă că nu înțelegi) ești propriul tău consilier.

Sport în România? Da! Un sportiv de performanță, adică un sportiv cu rezultate deosebit de bune ”capătă” opt sute de lei, să știi mister Novak că nu se numește sport ci umilință sportivă. Țara e săracă, politicienii ”e” bogați, ce vor sportivii? Propune partidului ce te susține ca sportivii să aibă pensii speciale (nu doar cei medaliați) așa cum politicenii (uneori exagerat de mizerabili) și-au ”dedicat” cu siguranță… viitorul.

Sport în România? Da! Cu mai bine de un deceniu în urmă pe plaiul mioritic nu existau două sute de mii de sportivi legitimați (atenție am inclus și antrenorii, medicii, chiar și arbitrii) asta așa, ca o joacă de statistică în amestec cu aritmetica. ”Bagi” o înmulțire și rezultatul e gata, dar prietene poți solicita udemereului din Franța să-ți propună ministerul ”lor” (oricum e o româncă și nu se supără, dar ce-i drept ea nu este susținută de udemere) și atunci aritmetică, pentru doar la judo sunt aproape șase sute de mii(!!!) de sportivi legitimați. Bombă, că-ți dă cu rest.

Sport în România? Da! Pentru că sunt oameni ce cred în sport. Sportul e un mod de viață, e bucurie, dacă citesc pe site-ul metese-ului la capătul tunelului e ”nea Nicu” și cuvântările lui de kkt. Cam asta înseamnă sport la minister. Literatură. Novak și restul realeși la viitoarele alegeri. Toți marii manageri din sport uniți-vă! Tăvăliți banul public! Merită!

Plagiatura:”… promovarea imaginii României prin obţinerea unor rezultate deosebite la competiţii sportive internaţionale oficiale, în funcţie de importanţa şi amploarea acestora…”

Plagiatura: ”… dezvoltarea sportului la nivel național…” (credeam că doar local)

Plagiatura: ”… creşterea gradului de participare a populaţiei, de toate categoriile, la activităţile de practicare liberă a exerciţiului fizic…” (mi-e dor de înviorare)

Toate aceste ”apucături” nu ajută sportul actual. Daciada și alte competiții s-au încheiat. Metodele vechi nu aduc succese noi.

Plec din poveste și aștept ca ferefeul  să joace fotbal cu piciorul, orice intervenție ”manuală” e sancționată cu henț.

Un om e puternic când în jurul său are oameni și mai puternici. Nominalizarea ”actualelor șervețele” mă obligă la tăcere. Chiar e prea mult, prea ca la țară.

Sport în România? Da!

ps

duduiule Novak expresia ”fiecare răspunde pentru rezulate” e valabilă pentru toți sau o ”bagi” la derută? 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ALIANȚA RUPTĂ-N CUR

Nu simt nevoia de nicio introducere pentru acest nepamflet, dar simt nevoia de a spune (și scrie) că nu sunt prost. Sau doar așa cred? În co...