18 februarie 2013

LUNI SEARA



Aş îndrăzni să spun în scris despre venirea primăverii, dar trăind, alături de voi, nu pot decât să spun că „iarna nu-i ca vara” şi nici campionatul nost nu-i mai...timpuriu. Mă refer  la fotbal, dacă n-aţi băgat de samă până amu.
Ultimul sfârşit de săptămână din februarie două mii cu treisprezece este dedicat, printre altele, fotbalului atât de curat, încât îngerii devin şefii comisiei de arbitraj, iar dracii stau în tribune şi dârdâie de frig. Asta numai în lunile cu „r” de la...ridicol.
Nu-i bai. Pe axa creată de marele blond u-ist (vă rog nu aruncaţi cu pietre): insolvenţă – impotenţă – inconsecvenţă, porneşte pe un drum al hazardului şi „U” Cluj.
Stau şi mă întreb, ACEASTĂ ECHIPĂ DE FOTBAL creată şi dusă înspre ceva, aparţine UNEI IDEI?
Echipa are un nou ştaif, pardon...staff. Echipa, de fapt societatea târâtă să depună jurământ sub Biblie că n-a mâncat usturoi, gulaş, n-a băut pălincă şi n-a gustat din jumeri (asta e, dacă gătesc pentru Gigi) aşteaptă acum la cotitură...falimentul sau drumul spre glorie.
Inexistentul, din toate timpurile, „omul din acte” pe numele de cod şi-a luat măsuri de preAcauţie.
Printr-un birou mascat s-a discutat „noul proiect” al returului, de fapt a ce a mai rămas din el. Ganea, noul purtător de diplomă PRO, se ia la trântă cu un eventual matineu. Transferurile au fost realizate pe traseul: buget – pamfelt – discret.
Noile achiziţii dau pe dinafară de tinereţe şi dorinţă de afirmare. Râd şi acum la cuvintele grăite de semianalfabetul „Bloc – notes” – „nu mi-am propus să marchez nici un gol”. Startul bate la uşă, iar DIICOTUL e pe aproape. În cartea sfântă scrie: „...bate şi ţi se va deschide...”. Bătăile se opresc. Suporterii...plâng.
Dar, să nu amestec scula cu...prefectură, sau cam aşa ceva.
Ganea şi-a format o idee despre echipă, conducere, adversari, arbitraj, cu tuşieri cu tot, dar nu ştiu dacă şi-a format vreo părere despre...suporter. Am scris la singular în mod intenţionat, deci nu-i o gafă, cum ar crede cei ce scriu după...dictare şi sentimente (!?)
Primul meci şi al naibii adversar. Dacă veioza, pardon războinicul luminii, a fost „răsplătit” pentru „bunele intenţii ” cu trei ani şi aceia cu suspendare, mă întreb dacă fostul patron a nost, mai dispare val vârtej din biroul palatului când vede celula, pardon camera de luat vederi.
Mi-ar plăcea să cred că pronosticul meciului de luni seară (n.n. 25 februarie) e o dilemă  în trei. 1, X sau 2, dar tare mi-e teamă că „solistul” îşi bagă coada şi matineul devine realitate, fără a face nicio „iluzie” la cartea lui Vladimir Cinezan şi ale lui minute îngheţate. (n.n. – La „U Cluj minutele îngheţau la ora 11, editura Grinta, 2007)
Pentru mine e un retur...înciudat. Baremul a murit, de aceea zestrea, nu vinul, punctelor e direct proporţională cu bugetul. Să traduc mai bine: insolvenţa bate filmul, iar filmul bate...încasările.
Nu cred că actuala echipă e mai presus de ce-am avut, evident părere de chibiţ, dar nici nu sîntem, cu ştaif cu tot, demni de partea a doua a filmului...”Pe aici nu se trece”.
Mai trist ca niciodată e acest început de semi-retur, de vină e  ziua debutului. Luni. Cum nici iarba nu creşte, de ce taman Ganea şi strategia lui ar da peste cap unele şi altele.
Stimate „conducător în acte” am o neîntrebare. De ce am pierdut la CSM Iaşi cu 4 la 0? Pentru a vă ajuta cu răspunsul am trei variante:
1.      pentru că la pauză era...deja 3 la 0
2.     pentru că declaraţia lui „Papi” a sunat cam aşa: „...a fost un meci ciudat, într-o seară ciudată...”
3.     fifty – fifty, fără a mai suna pe cineva.
Eu credeam că am şi uitat de acel meci.
Îmi reamintesc că şi luni se joacă seara. Nu ştiu cât de ciudată poate fi acea seară de februarie.
Evident cotele îmi sînt defavorabile, de aceea cred într-o minune. Ce ar însemna o zi din viaţa unui suporter, indiferent de locul în care spune el – TEMPO „U” – fără speranţă? Ar fi o „chestie” ce-şi pierde identitatea în 24 de ore, de aceea cred într-o lumină, luni seara.
De dincolo şi dincoace de „Luni”, Pilu
p.s
dacă nu-mi iasă...lumina, sînt liniştit. Pisica mea e...Luni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ALIANȚA RUPTĂ-N CUR

Nu simt nevoia de nicio introducere pentru acest nepamflet, dar simt nevoia de a spune (și scrie) că nu sunt prost. Sau doar așa cred? În co...