19 februarie 2013

ŞOFERUL DE LA MIEZUL NOPŢII



Unul dintre cele mai proaste viraje, sau poate cel mai prost viraj, ce l-a putut face şoferul Victor Ponta aflat la volanul din dreapta al bolidului primit drept sponsorizare, a fost virajul de pe Kiseleff spre parcarea ce duce în Palatul Victoria.
Ovaţiile şi aplaudacii de pe margine, murdăriţi de praful demarajului, au zâmbit şi ştergându-şi frunţile au rostit cu toţii în cor, sintagma cu drept la viaţă: „în sfârşit”! De acum încolo totul e posibil, chiar şi...descalificarea.
Acest „şofer de dreapta” cu activităţi politice de stânga pare plin de dinamism şi curaj într-un dialog surd, pe alocuri stropit de nelipsitele „drepturi la replică”.
Liniştit că nu-l paşte nici un...congres în care să fie „din nou şi iarăşi” reales, Victor Ponta îşi suflecă mânecile aruncând cât colo cu butonii, deloc ieftini, înspre cele mai îndepărtate locuri şi fapte politice din ţara asta, uneori pe nedrept lovită de „valorile umane ale politichiei”. Am rămas surprins încă de la naştere (n.n. – a mea – în urmă cu 46 de ani) cum de l-a răbdat tăcerea şi n-a comentat „măria aşa şi aşa” nimic despre cei trei ani cu suspendare a liberalului cu iz roş-albastru şi stăpân de oi sau la articolul apărut în presa ungurească cu titlul „Ar putea fi sfârşitul poveştii ciobanului homofob”, scris evident în limba maghiară (n.n. publicaţia - Origo). N-a divulgat nici un subiect din străfundul acceleraţiei de stânga, ba mai mult nici măcar n-a „semnalizat” depăşirea acestui subiect. Chiar şi acum îmi pun semn de întrebare, ce-i drept discret. Măria sa, premierul, este mult prea ocupat cu „greutăţile” creşterii economice şi fâsul ce provoacă seismul audienţelor. Ocupat de viraje, debraieri, demarări, etc., din vocabularul de tip raliu, domnia sa abia reuşeşte să fie în acelaşi timp la toate posturile de televiziune şi radio din România, iar atunci când calul are gust de vită se băgă în seamă şi pe...afară (la teveu mă refer). Dacă până ieri, veioza, pardon shaolinul luminii, era peste tot (mai puţin la meteo şi acolo unde tigăile fac minuni), astăzi, cel poreclit total pe nedrept – micul Titulescu – e peste tot.
E drept întrebările diferă de la o televiziune la alta, de la un moderator la altul, dar ca un făcut, răspunsulrile îmi par aceleaşi. La început, par desprinse din infantilismul unui elev de clasa a II-a, cu o uşoară repetiţie a întrebării şi apoi câteva concluzii pline de rezolvări în termenul cel mai scurt, ca de exemplu, până la finalul emisiunii respective. Dar asta n-ar fi baiul hăl mare, m-a descumpănit uşurinţa de a vorbi şi a găsi o soluţie, de parcă până acum ar fi fost invers.
Tinereţea şi lucrarea de doctorat cred că au stat la baza blocării referendumului de mai demult. Astăzi se simte miros de aceleaşi poveşti dar cu alţi purceluşi sau ursuleţi.
După ce nemţii şi-au luat labele de pe urs, aruncându-l spre cinematografia de pe la noi (Călin Netzer, regizorul filmului Poziţia Copilului – marele premiu „Ursul de Aur – Berlin 2013), Victor Ponta încearcă să-mi găsească o nouă....poziţie în drumul spre noi culmi de dezvoltare cu staţii prin satele sărăciei.
Victor Ponta, e peste tot. E planton la hotarele ţării. Aflat în schimbul 1, 2 sau 3 şi atent precum alţi premieri români dea lungul vremii şi a vremurilor, scurtează totul cu o declaraţie ce o să ţină atenţia românilor preţ de câteva emisiuni, zile şi campanii electorale.
„...există un interes politic de campanie al celor aflaţi acum la guvernare în Ungaria, al celor de la FIDESZ, colegi şi prieteni cu PDL în PPE. Noi trebuie să fim foarte deştepţi, fermi dar deştepţi, să nu ne lăsăm provocaţi. De fapt pe ei nu îi interesează nici ce se întâmplă în România, nici ce face sau nu face comunitatea maghiară în România, pe ei îi interesează să câştige voturi în alegerile din Ungaria..."
Au mai fost câteva cu subiect şi predicat despre steag şi ţinut, dar aştept...replicile seismului.
Plecat cu viteza adaptabilă numai pe macadam, acelaşi sofer din dreapta, îmi răscoleşte în inimă câteva cuvinte cu un alt grad de dificultate. La prima lectură am crezut că-i un copilot aflat sub influeţa băuturii şi a celor mai în vârstă, apoi mi-am revenit. Nu avea cum să.........dacă nu erau cei...........altminteri.........de ce? În locul spaţiilor libere alegeţi trei, patru opţiuni din următorul şir de cuvinte: rechini, dinozauri, conducă, cedează, trecerea, baroni, acolo, tot, noi. După ce aţi format fraza, vă rog daţi delete.
...banii pe care domnul Băsescu n-a reuşit să-i aducă pentru România, va trebui să-i lumăm de la cei care se uită acum (n.n. - telespectatori) la noi, adică 9 miliarde de euro trebuie din taxe şi impozite naţionale, 9 miliarde de euro pe care n-am reuşit să-i obţinem...”
Am ascultat mesajul de mai  multe ori, cred că de vreo...9 miliarde de ori şi tot n-am înţeles de ce naiba, eu, cel ce cotizez la taxe şi impozite naţionale, musai să fiu martor la dialogul surd dintre doi oameni atât de căpoşi: unul ales pe 5 ani, iar altul numit, dar nu ştiu pe câţi ani.
Prietene premier, am o dilemă de tip poantă.
De ce numai absolvenţii (unii) de drept pot să devină premieri?
Pentru că numai ei (unii) pot să aibă o sinceritate debordantă. (să nu râdeţi, risc de a vă crăpa buzele)
Revin, că-mi place de şoferul cu volanul pe...dreapta.
De dincolo şi dincoace de semafor, Pilu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ALIANȚA RUPTĂ-N CUR

Nu simt nevoia de nicio introducere pentru acest nepamflet, dar simt nevoia de a spune (și scrie) că nu sunt prost. Sau doar așa cred? În co...