17 septembrie 2013

AU FOST...18




E bine şi aşa, dar să-mi povestesc totul mie cum m-am obişnuit. Cu începutul mai pe la...mijloc. De fapt începutul e într-o vineri şi prin Zalău. După „şase ani frumoşi”  echipa de handbal feminin a Universităţii Cluj l-a obligat pe inimitabilul Tadici la o şedinţă fulger, dar numai după joc. Cu rezultatul trist şi plin de surprize, doar pentru unii, a meciului cu echipa din Roman, da oraşul Roman are echipă de handbal, fosta participantă în grupele ligii campionilor la handbal, s-a jucat de-a hadbalul la Zalău. Cu o jumătate de gură aş fi spus „le zdrobim”. Poate mă întrebi, iubite cititor, ce-aş fi făcut cu cealaltă jumătate. Ei bine, nimic, nici măcar n-aş fi vorbit în şoaptă. Antrenorul naţionalei şi a echipei din Zalău a rămas acelaşi tip coleric, lipsit de normalitate. Totul şi toate sînt împotriva lui, chiar cuplul de arbitrii Ştarc – Ştefan. Unele guri spun despre „ăştia doi, că-s hăi mai buni de pe la noi”. A gesticulat pe margine precum alt coleric. Ganea. S-a certat cu arbitrii precum fostul jucător-bătuş din liga I. Ganea. Diferenţa majoră între ei? Îmbrăcămintea. Ganea la patru ace şi tuns, Tadici în „treling” şi cu burtă. La amândoi regula biciului e salvatoare. Cuvântul contează, dar din ce în ce mai puţin, de fapt ca scrisul, cel ce o să dispară peste două decenii spre bucuria lui MărJinean şi Ganea.  
La Zalău a fost super, iar ceea ce s-a întâmplat după meci nu se poate povesti, eventual desena într-un bloc-notes cu amintiri spre dezamăgirea elevului.  Vă mulţumesc în numele celor prezenţi şi absenţi pentru VINERI şi 13.  
Alerg spre meci. Dau bot în bot cu MărJinean şi plin de evlavie mă ameninţă că-n trei săptămâni pleacă. Îmi ridic privirea, îl caut pe Dumnezeu, mă uit pe pământ şi nimeni nu se sesizează. Mă întreb de „unu-solist”: pi buni?  Gata, urmează meciul cu fetele de la şapte şi şapte minute. Superlativul „Jerry Gane” a dat din mâini şi picioare, a mutat câţiva jucători, unilateral ce-i drept, şi acum forţează totul pe Dedu şi capacitatea lui de a marca. Această echipă nu-i blestemată să-l aibă pe Dedu în echipament alb-negru, ci vinovatul e...vinovata. De fapt, ea, criza, bat-o s-o bată de criză e vinovată pentru tot. N-a avut bani de echipament color şi s-a îmbrăcat în alb şi negru ca în televizoarele tovarăşului, dar ce-i drept fără peştele cu macrame. Ganea, mai bogat cu ceva euroi (i-a muncit frate), a pregătit meciul la fix. „Ganezule” pentru cunoştinţa ta generală, nu tu ci PELUZA te-a dus spre remiză, altminteri erai ce eşti, un antrenor plin cu de toate şi...gol. Apropo „Ganezule” în timpul taberei din Poiană, ai vizionat filmul regizat de Jean Girault? Jandarmul şi jandarmeriţele în cazul în care ai uitat...titrajul. La echipa de tineret unii jucători pleacă, pe la alte echipe unii jucători (?!)...vin. Ciudat.
Sînt fericit şi trist în acelaşi timp. Am fost peste „fetiţele de la şapte şi şapte minute”, meritam tri puncte ca ceasu' dar ghinionul şi...remiza aşa au decis. Am întâlnit expresii, scrise ce-i drept,  de genul „suporterii Universităţii au fost de Liga Campionilor”. Hai nu zău, aşa dintr-o dată a apărut ca un miracol. Viaţa din peluză e unică, de aceea nu oricine poate să atingă acel LOC. Istoria e cu mult peste Liga Campionilor şi Liga lu'Mitică, Istoria e în inimi. De aceea accept, hai să zic aşa...greşeala. Fug repede spre finalul celor 18 zile când fericirea atinge despărţirea. MărJinean pleacă. Flăcăule ai grijă, sînt cuvintele tale: „în trei săptămâni am plecat”.
Etapa a VII-a
Pandurii Târgu Jiu – Dinamo Bucureşti 2 : 1
Meci de pariu gras. Conduc oaspeţii şi la final câştigă gazdele. Meci de meci...mânca-v-aş. Etapa viitoare fostul şi actualul tovarăş Anghelache propune înfiinţarea cooperativei, dar pe faţă, poate aşa câştigă şi echipa ce ne-a învins cu „şase cai frumoşi”. Despre Pandurii nimic. Am nevoie de mineri.
Steaua Bucureşti – Săgeata Năvodari 5 : 0
Anul trecut cam acelaşi scor doar că adversar era „U” Cluj. Viorel Dinu atunci a băgat-o în aţe, de data asta n-a mai vrut...Tătăruşanu. Urmează meciul cu Turcia. Ptiu drace, am greşit. Am pierdut cu 2 la 0. Piţurcă ştie? Nu-i bai, îi aduce aminte AMP-ul.
Corona Braşov – Gaz Metan Mediaş 1 : 2
Îmi doresc dragi medieşeni, că ce-aţi luat pe mere să daţi pe pere, adică vineri să repetăm isprava. 2 la 5. Îmi place cum sună, chiar dacă pe bancă e Cristian Dulca. 
Oţelul Galaţi – Astra Giurgiu 0 : 4
Ionică e greu în 11 dar în 8 nici nu mai zic. Oricum „giurgiuvenii din Ploieşti” se mişcă bine. Cristescu l-a ajutat pe Dinu vamă sau l-a pedepsit pe Ionuţ Badea? M-am jucat. L-a...ajutat prin pedeapsă pe Dinu, dar Viorel.
Petrolul Ploieşti – Concordia Chiajna 2 : 0
„Lupii galbeni” (interesant cod fotbalistic, aştept echipa codată: găinile bete) neînvinşi de ceva vreme. De la începutul returului apus. Contra nu e Capră, dar Capră poate să fie...Contra?
Viitorul Constanţa din Chiajna – F.C. Botoşani  0 : 0
„Academicienii lui Gică” au jucat precum procentele din sutienul de la BAC 2013. Răzeşii şi mazilii s-au priceput de minune şi rămân surpriza de anul acesta.
Ceahlăul Piatra Neamţ – F.C. Braşov 1 : 1
N-au reuşit minunea aşa că aştept cu nerăbdare partida retur de la Braşov, când poate, atunci,  o remiză mulţumeşte publicul, jocul şi drumul spre zona zero din fotbal.
F.C. Vaslui – A.C.S. Poli Timişoara 1 : 0
Neînvinsă din 2012 pe teren propriu, cea mai iubită echipă din Vaslui, se duce mai aproape de Europa, în rest o partidă banală dintr-un fotbal mult prea curat, cum ar vrea să zică Ghiţă Pristanda.
Nici o diferenţă între Ganea din retur şi ăsta de acum. Chiar nici una, poate una...financiară. Ciudat fotbalul lui Mitică. Puţini în tribună, mulţi bani la...teveu. De aceea nu-l cred nici pe MărJinean.
Aştept să astup cele 18 zile, vreau măcar o zi de normalitate şi apoi...libertate. De dincolo şi dincoace de 18, io

'

2 comentarii:

  1. Marginean nu este extraterestru si nici om de fotbal. El este un roman ca toti norocosi din tara asta. Suge la ugerul unde laptele nu a secat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Marginean nu pleaca. Gunoierul nu-l lasa pina nu distruge Universitatea. Marginean este mic in aceasta afacere. Este un imbarligator. Cei de la Alexandrion s-au fript cu acest friptursit din fotbal. Nu pleaca. Ramine sa distruga ce alti au construit. hai "U"

    RăspundețiȘtergere

ALIANȚA RUPTĂ-N CUR

Nu simt nevoia de nicio introducere pentru acest nepamflet, dar simt nevoia de a spune (și scrie) că nu sunt prost. Sau doar așa cred? În co...