13 august 2013

A 20-a BRUTĂRIE



La bună citire...cititorule. S-a dus pe apa sâmbetei şi etapa a patra din liga lui Mitică cel Veşnic. Pot să-mi îmbrac haina de vară şi să spun că „vara nu dorm” datorită prostiei din jurul meu sau, mai pe româneşte,  aberaţiilor ce vin de...sus. În această zonă de lume, cu gaze de şist, cu petrol autohton şi livrare externă, cu aur mult mai mult decât s-ar crede în „munţii noştri aur poartă”, cu slănină şi ceapă învelite în ziarele de a doua zi, aberaţiile din fotbal par a ridica în primele două picioare morţii din criptele din ce în ce mai poleite cu aur. Împing înspre lehamite poreclele „naşul”, „corleone” şi-mi petrec timpul în jurul celor spuse mai ieri, alaltăieri. Inteligenţa celor veşnici naşte pui vii spre disperarea lui Cristoiu şi a găinii de pe prima pagină din bulina cea roşie.
Citat pentru eternitate, doar aşa pot să înţeleagă cei nenăscuţi de ce zeroul este un aşa gol mare. „..am găsit soluţia pentru un campionat cu 20 de echipe. Claudiu Popa (n.r. - directorul departamentului competiţii) a găsit sistemul, ţintarul. Ar fi un campionat fără nicio pauză. În loc de 22 februarie, campionatul ar urma să înceapă în 1 februarie (n.r. - returul). Iar turul se va încheia în decembrie înainte de Crăciun, cu o etapă sau două în plus faţă de acum. Nu ştiu dacă vor fi 20 de echipe, asta numai Comitetul Executiv al FRF hotărăşte. Luni sau marţi va fi Comitetul Executiv, depinde de preşedintele federaţiei...” Dacă într-o epocă de aur şi viaţă de plumb, mai dură decât în poezia lui Bacovia, fostul tovarăş Dragomir, fie vorba între noi colonel  fără studii, de fapt şi astăzi studiile îl împiedică pe Mitică spre o gândire performantă, scoate din „puţul gândirii” vrute şi nevrute. Zile trecute poreclitul „naşul” râdea de aberaţia lui Mircea Pascu şi neretrogadarea nimănui. Ce se întâmplă astăzi. Pupinlingăii comunismului şi a aberaţiilor de atunci răsplătesc astăzi cu biciul inteligenţei.  „Veşnicul” a găsit soluţia cu 20 de echipe! Nu ştiu dacă „şoimii patriei” râd sau zâmbesc discret la cele spuse, dar simt în degetul mic de la primul picior o mâncărime. Marin Preda a lăsat acestui popor şi nu numai o idee pentru existenţă  – „dacă dragoste nu e, nimic nu e”. Această existenţă a dragostei, „Mitică cel veşnic” n-a înţeles-o. El se plimbă pe linia – „dacă inteligenţă nu e, vai şi amar ce e”. Cu această formă fotbalul nu poate trăi. De moarte nici nu poate fi vorba.
Un neinteligent nu poate crea. El în cel mai nefericit caz poate distruge. Şi nefericirea din păcate există. „Mitică cel Veşnic” se bazează pe şcoala vieţii. Şcoală absolvită într-o epocă de aur. Atunci  e ca acum.  Mă împing afară din această poveste, mi-e ruşine că sîntem contemporani. Sînt chibiţi ce-şi declară greva foamei pentru demisii ireale. Adică eu să-mi fac rău pentru...binele tău. Nu pot.  Prin bătrâni umblă o vorbă despre educaţie – şapte ani de acasă contează – cam aşa-i şi-n fotbal, dar au trecut...două decenii şi nimic. Mai contează cei şapte ani? Deloc.
Nu 20 de echipe în Liga I,  sută, o mie şi tot acelaşi rezultat. Zero. Tu nu poţi înţelege că elementul neutru pentru adunare e zero, veşnice Mitică? Dacă pleci, evident când o să fie, nu lăsa pe nimeni „creat” în locul tău, ştie „naşu” mult mai bine tabla...înmulţirii. Acolo „1!” e elementul neutru.
Deci 1 la 0 pentru...noi.
Apropo, acolo la ligă de ce aţi „amendat” pe „U” Cluj? A strigat Libertate, nimic altceva. Puteţi distruge „U” Cluj dar n-o puteţi ucide, de aceea sloganul „U” Cluj nu moare s-a îmbrăcat în „U Cluj Trăieşte”!
Te dezapreciez domnule D.D. (n-are nici o legătură cu senzaţionalul în direct). M-am săturat de atâta bine. Vreau mai multe...goluri în fotbalul autohton. Dacă echipele româneşti, cele patru, se califică în grupele cupelor europene, bâlbâiala din conferinţa de presă o să fie cireaşa de pe tort şi Horia Vârlan te cheamă să dai academia lui Hagi pe academia lui Horia.

Etapa a 4-a

F.C. Braşov – F.C. Botoşani 1 – 2
“Moldovenii” au forţat fostul…Iaşov şi au plecat cu trei puncte. Egali acasă şi victorioşi în deplasare. Popovici forţează prima victorie, dar acasă. Surpriză neplăcută F.C. Braşov.

Concordia Chiajna – Corona Braşov  1 – 0
A 19-a echipă din liga celui veşnic intră, marchează şi se distrează. Dacă o ţin aşa 33 de etape, Concordia este viitoarea campioană de pe la noi, iar Ionuţ Chirilă se va urca pe scara “Reghe” în locul lui “Piţi”, dar nu la amante ci la…munte.

Săgeata Năvodari – ACS Poli Timişoara  1 - 2
Singura echipă ce marchează în fiecare repriză. “Secul”  de Timişoara s-a obişnuit cu primul loc în clasament. Au învins echipe cu tradiţie în fotbalul autohton şi european: Săgeata neagră, pardon Năvodari, Gaz Metan Mediaş, 1907 din Cluj şi Câinii Roşii. Explicaţia lui Velcea m-a liniştit. “Băieţii aleargă”. E bine. La atletism n-am luat medalie cam demult.

 1907 cfr Cluj – Viitorul Constanţa din Voluntari via Chiajna 2 – 1
Rednic a decis. A arăta cum e să fii când nu…eşti. A pozat într-un “Macho Man” ca-n epoca Genius. Când individul cu nume de oraş moldovenesc spune “ba” atunci e “da”. Nicio surpriză. Despre “academicieni” n-am cuvinte. Sînt peste examenul de la BAC, deci promovabilitatea lasă de dorit. Gică nu fi supărat, se poate şi mai rău. Grigoraş rimează cu...făraş. Rednic a rimat cu nevrednic. Miliţian rimează cu...bostan.

Oţelul Galaţi – Petrolul Ploieşti 1 - 2
Ionuţ Badea, dacă ar fi fost mai “maleabil” era pe banca…ploieştenilor. N-a fost să fie. Neimplicatul Fritz de la Ploieşti l-a lăsat…capră, aşa că şi Galaţiul poate fi o asigurare. Contra şi-a luat de pe malul Dunării albastre, trei puncte şi o scrumbie. Ionuţ Badea nu-l poate învinge pe nemâncătorul de slănină şi ceapă roşie. Lui MărJinean îi curg balele.

Astra Giurgiu via Ploieşti – “U” Cluj 3 – 1
Aici e grav, de fapt nu la Giurgiu ci la Cluj. Ganea din ce în ce mai neinspirat. Dovada? Succesul analfabetului asupra lui. Ganezule te ştiam un dur, nici Stelică nu ţi-a rezistat. Cum naiba a putut MărJinean să te coboare atât de mult? Dacă Mitică cel Veşnic are şcoala vieţii, acest semianalfabet n-are nici măcar şcoala “şoimilor patriei”. N-avem conducători, jucători (nu m-am referit la cantitate) sau alte elemente. Cele câteva excepţii nu înseamnă nimic în faţa virusului atât de sănătos. Ganezule ai schimbat prefixul. La mulţi ani! Cam atât pentru acest meci. Vă dedic un spaţiu mai amplu, nu pot pleca aşa de uşor de “tipul cu relaţii la TAS”. MărJinene n-ai nici o treabă cu “U” Cluj, iar dacă ăsta-i binele lui “U” mă retrag (am mai făcut-o) într-o lume mult mai mică. MărJinean n-ai cum să înţelegi, gradul l-ai primit când “ţianul” era (sau mai este) unitatea prostiei.

Ceahlăul Piatra Neamţ – Pandurii Târgu Jiu 1 – 0
Pietroi nemţoii i-au liniştit pe urmaşii lui Brâncuşi. Nu ştiu cum se face dar lucrurile merg la echipele “de unde a plecat” MărJinean. Ciudat, numai la “U” el se crede nemuritor.

Dinamo – Steaua 1 – 2
De dincoace de Becali, “militarii” din Ghencea fără să mărşăluiască i-au lăsat ştirbi pe “câinii” din Ştefan cel Mare. nene-ul a încercat şi a reuşit să arate tuturor (aproximativ tuturor) ce înseamnă să fii meneJer şi pupinlingău. Nu-i bai neneule nu eşti singur, întreabă-ţi…caltaboşul. Nu-i aşa Ştucane? Dinamo e pe drumul cel bun, în o sută sau două sute de ani titlul cu numărul 25 poate fi cucerit de…Steaua mamii lui.

Gaz Metan Mediaş – F.C. Vaslui 1 – 1
Dulca la o secundă de fericire. Gazul a fost “peste” cea mai iubită echipă din Vaslui şi cam atât. Dacă vrei să joci cu două vârfuri, roagă-i pe şefii de la Mediaş să investească în Dedu (n.n. “U” Cluj). N-o să regrete. E mai ieftin decât metrul cub de…gaz.

Cam atât. Jos cu ticăloşii şi analfabeţii. Nu numai din fotbal. De pretutindeni. MărJinene fii fericit, atunci când eşti băgat în seamă, exişti. Vreau să te bag…în seamă, evident. În altă parte te bagă – poate – Lucian Avramescu, asta numai dacă ai citit editorialul său din Jurnalul Naţional.
De dincolo şi dincoace de alfabet, Io

p.s.

întrebare şi atât  la Radio Erevan: de  ce se scrie MărJinean cu “j” mare?



2 comentarii:

  1. Chiar de ce se scrie Mărjinean cu J? Eşti ciudat şi plăcut în acelaşi timp. Citesc poeveştile tale despre "U" Cluj. Sînt reale. J înseamnă cumva jucător?

    RăspundețiȘtergere

ALIANȚA RUPTĂ-N CUR

Nu simt nevoia de nicio introducere pentru acest nepamflet, dar simt nevoia de a spune (și scrie) că nu sunt prost. Sau doar așa cred? În co...