30 ianuarie 2012

DOI HAIDUCI


Lipsit de inspiraţie şi plin de iluzii încep această poveste de unul singur. Fără cap şi fără coadă. Mă cert cu mine despre comportametul meu de-a lungul vremii şi a vremurilor. Că n-am făcut aia, că am făcut alta când de fapt era mai potrivit altceva, câte şi mai câte reproşuri. Am adunat cam douăzeci şi ceva de reproşuri pe minut, aşa că nu mi-e ruşine cu moaca asta. Faţă de unul sau altul sînt modest, dar eu n-am repere sau ţinte de genul...capra vecinului.


Lovit peste faţă de propriile palme îmi dau seama că sînt un nemernic. Uite, zic plin de mândrie, caractere adevărate. Uită-te la Marius şi Horică (n.n. Nicoară şi Uioreanu), oameni care au înţeles mesajul străzii. Am citit câteva rânduri din declaraţia fostului preşedinte de judeţ, mi-au dat lacrimile, mi-am sfâşiat hainele de pe mine, am rămas în pielea goală, am ieşit în stradă şi am urlat cât am putut: „sînt un nemernic!”.


Cum să nu apreciez aceste gesturi pline de substanţă, moraliate şi atitudine civică. Stors de lacrimi şi cu capul plecat recitesc cuvintele lui Marius (n.n Nicoară) şi îmi reamintesc clipele grele prin care a trecut acest modest parlamentar din...opoziţie. Deranjat de zgomotul lacrimilor ce cad pe papucii roşi de o mâţă netrebnică şi fără caracter, plâng mai departe nefiind deranjat de...nimeni, nici măcar de următoarele cuvinte, ce nu-mi aparţin. Deschid citat - "...astăzi mi-am trimis demisia, completată pe formularul tipizat, prin e-mail. O aveam completată de o săptămână. Sper că demisiile noastre vor fi oficializate, pentru că asta cer cetăţenii: demisia preşedintelui, a guvernului şi alegeri anticipate, adică şi demisia parlamentului. Eu trebuie să-i ascult pe cei care m-au ales, care, într-adevăr, s-au săturat de întreaga clasă politică. Noi trebuie să ne retragem şi să le respectăm dreptul de a alege pe cei pe care şi-i doresc ca reprezentanţi la toate nivelurile..." – închid citatul.


Drăguţul de el şi-a trimis demisia prin e-mail. Oare de pe acelaşi laptop, de pe care cu ceva vreme în urmă ochii plini de veninul provocat de starea de...parlamentar al opoziţiei, îşi măreau pupila (sper că numai pupila) în contact cu frumuseţile de pe ecran. Doar n-o să credeţi că erau poze cu mânăstirile din Moldova sau Canalul Dunăre – Marea Neagră. Erau poze porno, hai sexy că citesc şi mineri, pardon minori. După trei ani de luptă cu înţelepciunea cei doi liberali clujeni, cred că îşi construiesc în viitorul apropiat o grupare intitulată, grupa de la Cluj, am adăugat un “a” pentru că grupul...există, dar nu persistă.


Horea, plin de zel şi camaraderie, îşi ajută partenerul, ba mai mult îmi provoacă bocet. Jelesc “vremurile” în care mă manifest. Auzi cuvinte şi...cugetă. Deschid citat - “...personal, chiar susţin acest demers, în primul rând, pentru că este un lucru care vine în consonanţă cu ce se întâmplă în stradă. S-a spus că, dacă opoziţia va demisiona din parlament, cei de la putere vor putea face ce vor vrea. Păi, şi până acum au făcut la fel. Eu nu mai vreau să fiu coleg cu o hoaţă ca Roberta Anastase şi cu ceilalţi hoţi din PDL. Urmează ca, mai întâi, Delegaţia Permanentă a PNL să ia o decizie politică, apoi conducerea USL. Dacă actualii guvernanţi vor binele României, se va ajunge la alegeri anticipate. Dacă nu, România va regresa şi situaţia va deveni mai gravă pentru actualii guvernanţi. Vor ajunge să fie scoşi din sediul guvernului cu bâtele..."


Horea taică, nu-mi dai nici o şansă să respir şi provoci suspine peste suspine. Soţia mea de ceva vreme e nelipsită de telefonul mobil. Apelul spre 112 sau 322 e în stand bye. Cum e cu – “...eu nu mai vreau să fiu coleg cu o hoaţă ca Roberta Anastase şi cu ceilalţi hoţi din PDL...” ? Hai serios, Roberta este o hoaţă? Muream din lumea asta şi nu ştiam. Noroc pe mine cu acest cuplu de haiduci din Cluj că aflu lucruri noi. Sau, nu sînt noi?


Apreciez gesturile pline de patriotism politic şi electoral al acestor liberali, îmi dau seama cît de jos sînt eu ca alegător faţă de aceste gesturi şi plâng. Dacă Nicloae Labiş îmi aminteşte de versul “mănânc şi plâng”, acest cuplu deloc comic dar haiducesc îmi retipăreşte în ochii minţii versetul 3, capitolul 7 din Matei.


Caracterele se adună apoi se consumă până devin...esenţe, asta numai în cazul acumulării de înţelepciune, altminteri te numeşti perfid, jegos, gunoi sau orice alt cuvânt opus...moralei.


Revin la haducii mei şi a lor demisie. Stors de atâtea lacrimi caut un sfat pentru haiducii mei. Cum să încurajez aceste caractere faţă de alegători – “…eu trebuie să-i ascult pe cei care m-au ales…” – ei au simţurile afectate de mârşăvia celor trei ani petrecuţi sub nasul...lor. Ce cuvinte de alint să le narez? Haiducii mei, eu ştiu că atunci când îţi dai o demisie ţi se...fâlfâie (domeniul vostru de activitate nu face parte din rubrica: excepţii, aţi înţeles?). Cum naiba să ceri aprobare mai marilor de la peneleu, când voi vă gândiţi numai la binele electoratului. Apropo, haiducii mei, dacă nu-l găsiţi pe Crin prin parlament (ar fi culmea) să-l căutaţi pe le teveuri, în ultimii trei ani (când furau numai ăştia de la pedeleu ?!) numai pe acolo l-am văzut. Haiducilor eu când o să-mi dau demisia din tevereu, la secretariatul instituţiei o las şi nu pe stradă, poate o găseşte cineva. Ştiţi vorba aia – “cineva să ducă...gunoiul”. Hai serios, vă credeam liberali nici într-un caz...haiduci fără săbii dar cu furci.


Admir curajul vostru de haiduci rebeli (e pleonasm?), aştept şi alte gesturi pline de armonie politică şi zel de mezel din partea altor absenţi din politica românească.


Haiducilor, sper că n-am să vă mai găsesc în campania viitoare în postura de candidaţi că altfel gestul vostru e plin de rahat şi zău pute.


Apropo, ce cuplu uselist haiducesc e mai aproape de pădure: Victor – Crin, Oana – Marean sau Marius – Horea? Aştept răspunsurile voastre pe strada Speranţei la parter. O mai aştept şi atât.


Gata m-am plictisit de caractere puternice şi o las baltă. Ba nu, mă uit la un film, Iancu Jianu, când haiducul, când zapciul. Hai pa, caracterelor ce sînteţi.


M-am urcat pe şa...ua limuzinii din faţa vilei de lângă piscină, am declanşat alarma şi am plecat prin ţară să culeg alte poveşti pentru... povestitori.
De dincolo şi de dincoace, Pilu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ALIANȚA RUPTĂ-N CUR

Nu simt nevoia de nicio introducere pentru acest nepamflet, dar simt nevoia de a spune (și scrie) că nu sunt prost. Sau doar așa cred? În co...