31 mai 2012

BLIDUL CU ZAMĂ


Aşa am crezut la început, că în această vacanţă, venită cam repede, am să scriu poveşti despre cum se umflă o minge sau în cel mai rău caz, cum se umflă o altă minge, fie ea de fotbal, handbal sau de ce nu de oină, că e sportul nostru naţional.
Zilele trecute mi-am îmbogăţit cultura generală, destul de subţire de altfel,  prin apelarea mea la câteva „atitudini specifice”. Traseul clasic: prieteni, informaţii, întrebări, servicii (nu din alea...), arhive, terţi sau intermediari. Totul pentru o singură întrebare. Cine, frate, e Maţian ăsta?
Interesant, nimeni nu l-a luat la întrebări pe Dumnezeu, când la început totul a fost doar pentru Adam şi Eva, de ce l-aş întreba acum despre decizia numită Adrian Marţian. Nu-i fair play faţă de divinitate şi de...sport. Aflat în faţa acestei dileme de tip întrebare, alerg în disperarea mea spre cel care este, deocamdată, patronul echipei de fotbal „U” Cluj, pe numele adevărat sau fals, Florian Walter, şi-l întreb, evident, nici într-un caz retoric, care-i diferenţa dintre el şi...el.
Totul din acest moment decurge metodic şi mai puţin ştiinţific. Deci şi prin urmare, atenţie mister...la cum au stat lucrurile scrise dar şi vorbite.
Din capul locului nu mă erijez în făcătorul de minuni sau în purtătorul de adevăr, dar parcă tare „mă mănâncă tastatura” (expresia aparţine lui A.Cinpoer şi-mi place) şi nu ştiu cine a minţit şi mai ales când:

1.
-        constituirea unui nucleu de jucători capabili să promoveze în Liga 1 (sezonul 2010 - 2011)
sau
-        ...sută la sută vreau să plec de la „U” Cluj... (mai 2012)


2.
-        înfiinţarea unei grile salariale competitive şi a unui buget permisiv pentru desfăşurarea activităţiilor sportive şi comerciale
sau
-        ... deja câţiva jucători au semnat cu Petrolul, dar vor urma şi alţii pentru că la „U” nu voi mai da salariile pe care le-am dat...
3.
-        avem promisiunea că echipa va avea acces necondiţionat la stadionul municipal din Cluj Napoca când acesta va fi gata
sau
-        ... să rămână Cluj Arena pentru concerte sau pentru 1907 Cluj pentru că sincer, cred că de-asta a şi fost construit. Stadionul e pregătit pentru 1907 Cluj, U trebuie să dispară, din ce văd eu...
4.
-        clubul are asigurări că atât Consiliul Judeţean cât şi
    Consiliul Local vor continua parteneriatul cu “U” Cluj
sau
-        ...nu poţi sta în casa cuiva care nu te vrea acolo şi nu te iubeşte. Doar dacă eşti prost te duci mai departe... lipsă de omenie, idei de 2 lei, chiar dacă sunt şcoliţi prin SUA. Am crezut că au coloană vertebrală clujenii, rău m-am înşelat...
5.
-        aşteptăm sprijinul comunităţii de business din Cluj şi Transilvania pentru a continua consolidarea şi dezvoltarea sănătoasă a clubului în perioada 2010 – 2012
sau
-        ...nimeni nu a apreciat ce am făcut. La meciuri mari, veneau câte 5-600 de invitaţi. Toţi doreau protocol bogat şi vin de Jidvei, asta aşteptau toţi. Ăsta le-a fost sprijinul în 3 ani…
6.
-        buget total sportiv şi administrativ – 7.800.000 euro
buget pentru transferuri – 4.000.000 euro
(sezonul 2011 - 2012)
sau
-        …în vară, transferurile au fost în regulă, iar acum, în iarnă, tot planul era pornit cu câteva luni înainte…
7.
-        ...va rămâne să joace în prima ligă. Vom face(cine vom?) un lot nou, cu juniori. Nu avem atâţia juniori în club? Vor fi şi jucători pe care îi vom aduce şi care vor accepta să joace pe salarii mici. Eu sper să se salveze de la retrogradare…. (mai 2012)
sau
-        ...părerea mea este că anul viitor, cu lotul pe care îl avem acum şi cu ce mai putem completa, putem spera la campionat... (ian. 2012)
Îmi opresc dilemele în dreptul cifrei 7 împins de spusele părinţilor mei – nimic nu are sens dacă n-ai cei 7 ani de acasă – aşa că totul rămâne lipit de...şapte, dar în litere de data aceasta.
Oricum, îmi place că l-aţi descoperit pe Paul (n.n. Paul Cernişov). Nu ştiu dacă vă dezamăgesc, dar să ştiţi că şi mie îmi este prieten, chiar dacă nu l-am invitat la o ţuică (apropo nu bea) sau alte “ingrediente” ale sfârşitului de săptămână. Apropo mister F.W. de câte ori l-aţi sunat pe Cristian Dulca atunci când avea nevoie? Mă bucur că Dumnezeu a fost atent cu el (n.n. Cristian Dulca) şi chiar dacă nu l-a sunat, l-a mângâiat cu…sănătate.
Mă îndepărtez de gusturile poveştii şi a “blidului de zamă cu fasole şi ceapă roşie”, scrâşnind din dinţi după un pahar de “stropşală” (n.n. pălincă) nu înainte de a sublinia două citate ale unui clasic om de afaceri îmbrăcat la patru ace şi cu trabuc la celălat capăt.
“...au fost nişte promisiuni pentru echipa din partea lui Sorin Apostu dar el este după gratii acum, ce să mai vorbim? De ce să mai stau eu într-un oraş ca ăsta?...”
“...am plâns când am văzut fostele glorii ale lui "U" defilând pe stadion"…
Gata. Asta a fost, dar vorba unui veşnic anonim – niciodată să nu spui….niciodată.
Timpul se scurge, ca informaţiile de altfel şi ca orice poveste lipsită de intrigă apare un peronaj cu nume de planetă şi fler terestru. Cât e basm sau realitate mă pot ajuta fraţii Grimm, Ion Creangă şi...serviciile literaturii moderne.
Cum Universitatea este o delicatese sau chiar un tort, musai să aibă o cireaşă (nici o aluzie la emisiunea tv). Cireaşa poartă numele de Marţian. Gustul? Săptămâna aviatoare.
Pilu, povestitorul de serviciu
p.s.
îmi cer scuze, vouă, celor cărora nu v-am spus “la mulţi ani” şi nu v-am oferit un blid cu zamă. Păi, dacă nu cereţi!

2 comentarii:

ALIANȚA RUPTĂ-N CUR

Nu simt nevoia de nicio introducere pentru acest nepamflet, dar simt nevoia de a spune (și scrie) că nu sunt prost. Sau doar așa cred? În co...